Frågor och svar

Vad är Skyr™ – Isländsk yoghurt

Skyr™ – Isländsk yoghurt är en traditionell isländsk yoghurt, naturligt fettfri och naturligt proteinrik.

Hur uttalas Skyr™ – Isländsk yoghurt?

Hur uttalas Skyr

Hur görs Skyr™ – Isländsk yoghurt?

För att framställa skyr™ – Isländsk yoghurt används skummjölk som syras med en speciell syrningskultur. Mjölken filteras sedan tills den får den typiska tjocka konsistensen. Den speciella och traditionsenliga processen gör att allt mjölkprotein, både kassein och vassleprotein, tas tillvara och koncentreras. Inget extra mjölkprotein tillsätts, Skyr™ – Isländsk yoghurt innehåller endast det protein som finns naturligt i mjölken. Denna process gör att det är 200% mer protein i Skyr™ – Isländsk yoghurt än i vanlig yoghurt. Vår Skyr™ – Isländsk yoghurt tillverkas enligt den isländska tillverkningsprocessen i Danmark på licens och i nära samarbete med det isländska mejeriet MS Island.

Hur får Skyr™ – Isländsk yoghurt sin höga proteinhalt?

Vid tillverkningen koncentreras skummjölken vilket ger den höga proteinhalten och den karaktäristiska tjocka Skyrkonsistensen.

Varför är protein nyttigt för mig?

Proteiner är byggstenar i kroppen och ingår i kroppens alla celler. Det behövs för uppbyggnad och reparation av kroppen och är viktiga beståndsdelar i våra muskler. Proteiner ingår även i hormoner och viktiga delar av immunförsvaret och är därför nödvändiga för hela kroppens funktion. Protein är även, tillsammans med kolhydrat och fett, en av kroppens energikällor. Protein anses vara den mest mättande energikällan.

Varför har Skyr™ – Isländsk yoghurt en så tjock konsistens?

Vid tillverkningen av Skyr™ – Isländsk yoghurt koncentreras skummjölken vilket ger den höga proteinhalten och också den karakteristiska tjocka Skyrkonsistensen.

Vad menas med ultrafiltrerad?

Ultrafiltrering är en filtreringsmetod man använder för att behålla och koncentrera proteinerna i skummjölken.

Vad betyder pastöriserad?

Vid pastörisering upphettas mjölken till ca 74 °C för att avdöda eventuella bakterier och mikroorganismer som inte är hälsosamma.

Kan man äta Skyr™ – Isländsk yoghurt om man är gravid?

Ja. Skummjölken som Skyr™ – Isländsk yoghurt tillverkas av är pastöriserad.

Innehåller Skyr™ – Isländsk yoghurt laktos?

Ja, Skyr™ – Isländsk yoghurt är tillverkad av mjölk och innehåller laktos.

Innehåller Skyr™ – Isländsk yoghurt gluten?

Ja, Skyr™ – Isländsk yoghurt med müsli innehåller gluten. Det är endast müslin som innehåller gluten, yoghurten innehåller inte gluten.  Skyr™ – Isländsk yoghurt utan müsli innehåller inte gluten.

Varför får Skyr™ – Isländsk yoghurt vara nyckelhålsmärkt?

Nyckelhålet är symbolen som hjälper oss konsumenter att hitta de hälsosammare alternativen. Nyckelhålsmärkta yoghurtprodukter innehåller mindre fett och mindre mängd sockerarter än andra livsmedel av samma typ. Skyr™ – Isländsk yoghurt är nyckelhålsmärkt eftersom den innehåller mindre än 9% sockerarter och mindre än 0,7% fett. (Vår Skyr™ – Isländsk yoghurt innehåller 8,5% sockerarter och 0,2% fett).

Hur kan Skyr™ – Isländsk yoghurt vara naturligt fettfri?

Skyr™ – Isländsk yoghurt tillverkas av fettfri skummjölk.

Vad är skummjölk?

Skummjölk är mjölk där grädden/fettet har separerats bort.

Är Skyr™ – Isländsk yoghurt verkligen en yoghurt, är det inte kvarg som t ex Kesella?

Skyr™ – Isländsk yoghurt är enligt det svenska regelverket en yoghurt eftersom vi tillsätter en speciell syrningskultur. Vid tillverkning av kvarg, som t ex Kesella, tillsätts löpe och då blir det ost.  Skyr™ – Isländsk yoghurt innehåller inte löpe och är därför en yoghurt.

Den är lite dyrare än många andra vanliga mellanmål, varför?

Det går åt tre till fyra liter mjölk för att tillverka en liter Skyr™ – Isländsk yoghurt vilket innebär att kostnaden för mjölkråvaran därmed blir 3-4 ggr dyrare än ”vanlig” yoghurt.

Var tillverkas Skyr™ – Isländsk yoghurt?

Skyr™ – Isländsk yoghurt tillverkas i Danmark i samarbete med det isländska mejeriet MS Island.

Har du fler produktfrågor?

Om du har fler frågor eller funderingar, kontakta Kavli.
Tel: 08-727 05 00 eller kavli@kavli.se

hemsida: www.kavli.se

Pressmeddelande

Läs pressmeddelande 2011-10-19